Vrouwenverraad

 

Onbewuste vrouwen doen andere vrouwen vaak onrecht aan. Ze behandelen andere vrouwen als concurrenten met alle consequenties vandien. 

 

Eindelijk zijn de lang weggestopte gruwelijkheden van de heksenvervolgingen in Nederland hun weg naar de oppervlakte aan het vinden. 

De weg naar erkenning en bewustzijn is ingezet. Hulde aan alle vrouwen en mannen die 

de onschuldige slachtoffers zien en eren.

 

Dat het welbeschouwd om de erkenning van vrouwenhaat gaat, wil niet zeggen dat alle mannen een slechte natuur hebben of iets dergelijks en alle vrouwen onschuldige wezens zijn die alleen maar bloemen plukken.

 

De rol van vrouwen bij het onderuit halen van hun ‘zusters’ valt niet te onderschatten. Een aantal eeuwen geleden niet en nu nog steeds niet.

Tijdens de heksenvervolgingen heeft ook de ordinaire jaloezie van vrouwen geleden tot het verbranden van onschuldigen. Op instigatie van vrouwen zijn andere vrouwen gemarteld en vermoord. 

 

Tegenwoordig worden vrouwen door hun eigen sekse nog steeds buitengesloten, beroddeld, gekleineerd en sociaal geïsoleerd. Het is vaak wat minder goed zichtbaar dan wangedrag van mannen, maar in het geniep kun je iemand behoorlijk beschadigen.

De kans slachtoffer te worden van een onbewuste vrouw neemt aanzienlijk toe wanneer een vrouw een bepaalde innerlijke kracht of onafhankelijkheid bezit en weigert zich te conformeren aan een groepsnorm die haar niet zint.

 

Onbewuste vrouwen zien andere vrouwen als rivalen. En natuurlijk zullen de dochters van deze vrouwen dit voorbeeld volgen.

 

Laatst las ik in een bekend tijdschrift een artikel van een vrouw die verklaarde bij een conflict tussen man en vrouw ‘altijd aan de kant van de vrouw te staan’.

Dat is een ander uiterste, wat mij betreft ook geen recht doet aan het vrouwencollectief.

 

Ja, ik ben een vrouw. En ja, ik voel mij zeer verbonden met het vrouwencollectief. Ik hoor bij de vrouwen. Onrecht tegen een vrouw omdat zij een vrouw is raakt me ten diepste. 

 

En tegelijk hoop ik uit het diepste van mijn hart dat niemand ooit met mij meeknikt of mijn argumentatie beaamt simpelweg omdat ik een vrouw ben. Ook vrouwen niet.

 

Ditzelfde gedrag wordt van mannen tegenwoordig ook niet meer echt gewaardeerd.

Als je achter gelijkwaardigheid staat, dan is sekse met betrekking tot argumentatie geen relevante factor natuurlijk.  

 

Wij vrouwen zouden elkaar moeten ondersteunen. Niet door elkaar altijd ‘gelijk’ te geven, maar door elkaar te respecteren en elkaar successen te gunnen.

Ook als we elkaar niet kennen. De wereld heeft de vrouwelijke kwaliteiten hard nodig.