blog

Wat systemisch werk voor mij betekend heeft

Mijn naam is Jeanne Hennekens. Ik heb een praktijk voor systemische therapie in Enschede. Ik werk met kinderen en volwassenen en maak daarbij gebruik van systemische opstellingen en brainspotting. 

Beide methodes hebben een diepe indruk op me achtergelaten.  Door middel van brainspotting zijn jarenlange pijnklachten waar ik me geen raad meer mee wist grotendeels verdwenen. Ik kan nu bijna pijnvrij door het leven gaan. Ik pas het daarom in mijn praktijk toe voor mensen die last hebben van fysieke klachten. 

 

Systemische opstellingen hebben mijn leven totaal veranderd. Het heeft me de unieke mogelijkheid geboden om tot de kern van problemen door te dringen en hier beweging in te krijgen. Ik ken geen andere methode die zo effectief te werk gaat bij het doorbreken van destructieve patronen waar een mens gevangen in kan zitten. Want hoeveel van ons zijn werkelijk vrij van dynamieken uit onze jeugd?

 

Het lijkt erop dat wij geneigd zijn om liever ongelukkig te zijn in een bekend patroon dan gelukkig in een onbekend patroon. In de relaties die we aangaan worden we vaak geconfronteerd met reeds bestaande pijn.  We blijven in dezelfde valkuilen trappen en tegen hetzelfde probleem aanlopen. Totdat er een punt komt dat we moeite willen doen om het te veranderen. We realiseren ons dat het probleem binnen in onszelf ligt.En met dit bewustzijn komt de noodzaak om belemmerende patronen onder ogen te komen.  

 

Zo verging het ook mij en na een aantal jaar geweldige therapie bij mijn psychosynthese therapeute kwam ik op het spoor van het systemisch werk.  Rond mijn 30ste kwam ik terecht voor een workshop bij Elmer Hendrix van het Instituut voor Systemisch Werk. Ik herinner me als de dag van gisteren hoe ik naast hem zat voor een opstelling. Het was alsof oude pijn die diep van binnen verscholen zat, ineens naar de oppervlakte kwam. Ik kon er met mijn hoofd niet bij. Zonder dat ik iets hoefde te vertellen kwam de directe oorzaak van mijn pijn in beeld, precies zoals het was. Toen ondervond ik ter plekke: alleen de realiteit heelt. En eenieder kan de realiteit dragen. Hoe zwaar ook. Uiteindelijk geeft dat kracht.

 

Toen ik naar huis ging, heb ik drie dagen heftige emoties ervaren. Het was een enorme verademing. Vanaf toen is mijn bewustwordingsproces in een stroomversnelling gekomen. Een proces waarin ik ook veel pijn en verdriet ben tegengekomen en nog steeds tegenkom. Uiteindelijk kan ik dat alleen maar toejuichen. Het heeft gezorgd voor zoveel bewustzijnstoename. Er schuilt waarheid in de gedachte achter de groei van de lotus. Hoe meer modder, hoe groter de groeipotentie. 

 

Ik volgde bij het Instituut voor Systemisch Werk twee keer de jaaropleiding, vervolgens de opleiding tot systemisch kindercoach en ik blijf er kind aan huis. Ik heb veel thema’s inmiddels kunnen aankijken. Ik ben nu ruim tien jaar met veel passie met dit werk bezig. Ik ben er helemaal in ‘gemarineerd’ en bekijk het leven vanuit een systemische bril.  Hierdoor ben ik dichter bij mezelf gekomen. Ik voel me sterker en kan bewuster omgaan met dingen die op mijn pad komen. Door de jaren heen heb ik gezien hoe niet alleen ik maar ook collega’s en clienten een enorme persoonlijke groei hebben meegemaakt. Dat alleen is al genoeg reden om je verder te verdiepen in het systemisch werk. 

 

Problemen blijven altijd, zo ervaar ik dat ook. Dat is helemaal in orde. Alleen wat we niet erkennen en uit de weg gaan, kan ons overnemen. Wat we omarmen, verzacht en verstilt.
Wil je ook graag kijken naar de kern van je probleem, neem dan gerust en vrijblijvend contact met me op.